06.12.2022

С ЕДИН ПОГЛЕД

  • Индексът на потребителските цени (CPI) в Турция се повиши през септември с 3,1% спрямо август, показват данни на официалната статистика на страната, съобщи БНР.

  • Миналата година президентът Реджеп Ердоган принуди централната банка да премине през поредица от намаления на лихвените проценти, които според него са част от неговия нов икономически модел.

  • Това е най-висока инфлация в страна от юли 1998 г. насам и много по-висока от тази през септември 2021 г., която беше на ниво от едва 19,58%.

  • Най-драстичен ръст през септември на годишна база имаше при транспортните цени (скок със 117%), в резултат на рязкото повишаване на енергийните цени на фона на войната в Украйна.

03/10/22 17:08

КЛЮЧОВИ ДУМИ

Инфлацията в Турция "гони" нови върхове, ускорявайки се за 16-ти пореден месец

Инфлацията в Турция нарасна през септември до 24-годишен връх от 83,5%. Нейното ускоряване за 16-и пореден месец беше подсилено от слабостта на местната валута (турската лира) и негативните последици от руската военна инвазия в Украйна, които се изразяват в продължаващо...

Money Bg ·

Инфлацията в Турция "гони" нови върхове, ускорявайки се за 16-ти пореден месец

Money Bg

Инфлацията в Турция изкачи през септември 24-годишен връх от 83.45% 0

Турската инфлация нарасна на годишна база през септември до 24-годишен връх от 83,45%, като нейното ускоряване за 16-и пореден месец беше подсилено от слабостта на местната валута и негативните последици от руската военна инвазия в Украйна, които се изразяват в продължаващо...

Econ ·

Свързани теми

×
Последете Palo в Facebook